Vroeger was alles beter

Lang werkzaam zijn in een branche gaat gepaard met veranderingen. Enerzijds verandert de branche zelf op den duur. Anderzijds verandert je positie binnen de branche, omdat je een andere functie vervult, of dat je groeiende kennis en ervaring je anders tegen dingen doet aankijken.


Binnen de IT-branche is veel veranderd, maar er zijn ook dingen hetzelfde gebleven. Zonder processoren vindt er geen geautomatiseerde verwerking plaats. Dat is in 2020 niet anders dan in 1960. Natuurlijk werken processoren vandaag de dag veel sneller dan vroeger, maar ze hebben ook veel meer te doen. Als IT-dinosaurus vertel ik wel eens over de 6502 processor, waar ik in de jaren 80 mee heb gewerkt, die 64K geheugen kon adresseren en op een kloksnelheid van 2 MHz werkte. Processoren van tegenwoordig werken op kloksnelheden van een factor duizend hoger en adresseren met gemak een half miljoen keer zoveel geheugen.


Leuk die technische praat, maar kunnen we dan een half miljard keer zoveel met die hedendaagse processoren? Nee. Sterker nog, we doen relatief steeds minder met de beschikbare capaciteit. De sterk dalende prijs van processorcapaciteit en de relatief schaarse en dus dure mankracht heeft in de hand gewerkt dat we meer op functionaliteit focussen dan op (de efficiency van) de techniek.


Heel vroeger werd, vanwege extreem hoge kosten, gebruik gemaakt van een enkel centraal systeem. Daling van de prijs van werkingscapaciteit en kleiner wordende systemen hebben een deel van de gewenste verwerkingscapaciteit dichter bij de gebruiker gebracht. Eerst naar (of onder) het bureau, en nu bevindt deze zich zelfs deels in onze smartphones of, nog gekker, in smartwatches.


Als klant/gebruiker is het vaak lastig om vast te stellen wat er precies nodig is om de gewenste functionaliteit beschikbaar te hebben met de juiste capaciteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. De rode draad in mijn carrière is zorg dragen voor de infrastructuur waarin die aspecten op het juiste niveau beschikbaar zijn. Dat kan met verwerkingskracht die door lokaal aanwezige systemen wordt geleverd of door systemen die zich op een plek bevinden waarvan de gebruiker geen idee meer heeft welke dat is. Met de mogelijkheden van vandaag kan vooral infrastructuur gemakkelijk op maat worden afgenomen waarbij de capaciteit makkelijk mee kan variëren met een veranderende behoefte.


Het blijft knagen aan de IT-dinosaurus dat er inefficiënt gebruik wordt gemaakt van infrastructuur. Zolang het echter lukt om klanten van een goed passende, goed functionerende en betaalbare infrastructuur te voorzien, zodat ze de gewenste functionaliteit tot hun beschikking hebben, kan ik daar wel mee leven 😊


- Peter van Leeuwen Manager Services Groupe OPEN NL56 keer bekeken

Contact

Bahialaan 500

3065 WC Rotterdam

010-789 18 00

  • LinkedIn - Groupe open ICT
  • Facebook
  • Instagram